Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: een ode aan de vleesvervanger. " /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: een ode aan de vleesvervanger. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Stukjes

Journalistiek Annabel
Mail

Stukje. Op het eerste gezicht een wat gewaagde naam voor een etenswaar, gezien de ongunstige associaties die het oproept. Toen ik dit product voor het eerst in de schappen van de sectie vegetarisch zag liggen, moest ik meteen denken aan de snotstoel van de vader van Olga in Turks Fruit, daarna aan harde, zwarte snotklonters in mijn eigen neus na een dagje banjeren in Cairo, daarna aan kamelen, daarna aan vrouwen die een te strakke broek dragen, daarna aan Nicholas Cage, daarna aan slangenleer, daarna aan het meisje dat best wel knap was net bij de tomaten – om jullie een inkijkje te geven in de stream of consciousness die mij in de Albert Heijn dan volledig van mijn à propos brengt, waardoor ik nooit met de juiste spullen thuis kom.

Niet alleen de naam zal veel mensen doen gruwelen, ook de reputatie van de vleesvervanger vervult de carnivoor met dedain. Het is immers niet-vlees, niet bief-stukje. Deze mensen hebben het helemaal verkeerd begrepen. Natuurlijk is het geen vlees, het is een chillere versie van groente en eiwithoudende plantaardige grondstoffen. Gewoon even een tijdje proberen en je niet meteen verschuilen achter ‘lust-ik-niets’, vlees heimwee of ‘kost-duurs’. Vooral de lust-ik-niet is een tamelijk kinderachtig non-argument en ook over vlees heimwee is heen te komen.

Nu wil ik hiermee niet zeggen dat deze vleeseters domme of slechte mensen zijn, noch pleit ik voor een vegetarische levenswijze. Dit is slechts een ode aan het stukje. Wel zou ik graag willen dat fervente tegenstanders van het stukje het pas verschenen boek Eating Animals van Jonathan Safran Foer (aha, een verborgen tip!) lezen. Wil je niet eens weten wat je al jaren in je mond stopt? Wat voor effect het eten van boterhamworst op de maatschappij, de economie en het milieu heeft? Denk je nu: ‘nee, laat me met rust, wat een kut tip’, lees dan toch maar dit boek. En eet een stukje!


Annabel

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons