Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: boeken verspreiden, tenenkrommend, maar eigenlijk ook heel erg leuk." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: boeken verspreiden, tenenkrommend, maar eigenlijk ook heel erg leuk." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Bookcrossing

Journalistiek Malu
Mail

Heb je weleens een ogenschijnlijk vergeten boek in de trein gevonden? Of op de sokkel van een of ander literair monument? Grote kans dat het niet per ongeluk daar is blijven liggen, maar ‘into the wild’ is gestuurd door een lid van het wereldwijde Book Crossing Network.

Bij het bekijken van de site van dit - van origine Amerikaanse maar inmiddels wereldwijde – netwerk krijg ik de kriebels van de midlifecrisis-natuurwinkel-toon die er hangt, en wil ik uit ergernis eigenlijk steeds weer afhaken. Maar het fenomeen blijft me toch bezighouden. Laten we duidelijk zijn: maandelijkse bijeenkomsten in cafés en ‘chit-chats’ via het online forum zijn tenenkrommend, maar ik vind het wél leuk ergens een goed boek te vinden dat ik zomaar mag meenemen. Geen gelul, gewoon een gratis ‘nieuw’ boek. De enige - ongeschreven - regel is dat je er niet stiekem je eigen boekenkast mee gaat aanvullen, maar hem na een tijdje weer ergens achterlaat. Fair enough.

Om te voorkomen dat je maandenlang alert rondloopt op zoek naar een zwervend boek met een unieke BCID (Book Crossing Identity) sticker, en onverhoopt je eerste vondst een boek uit de jaren '70 over boetseren is, kun je ook eventjes de website van Book Crossing bezoeken. Klik op de stad waar je op dat moment iets zou willen vinden en je ziet direct waar en wanneer een nieuw boek in jouw buurt ‘out travelling’ gestuurd is, inclusief titel.

Ik ga zo maar eens een kijkje nemen bij de Coffee Company op de hoek. Volgens de ‘go hunting’ statistieken schijnt het dat Everyting is Illuminated van Jonathan Safran Foer daar nu net een paar uur ‘in the wild’ ligt.
www.bookcrossing.com


Malu

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons