Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: er verschijnen echt nog wel goede Nederlandse boeken." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: er verschijnen echt nog wel goede Nederlandse boeken." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Vuursteens vleugels

Journalistiek Brankele Frank
Mail

Ook al is het natuurlijk veel intellectueler verantwoord in je pompeuze boekenkast enkel internationale bestsellers te hebben staan, de eigen bodem dient niet vergeten te worden. En dan heb ik het niet over ‘de Grote Vier’ of reeds alom bejubelde nieuwkomers wiens weg al van tevoren betimmerd lijkt te zijn. Per week wordt er in de krant gemiddeld slechts één Nederlands boek besproken, en die schamele aandacht moet ook nog verdeeld worden over fictie en non-fictie. Nogal logisch dat sommige goede schrijvers, ongeacht hoeveel werk ze al af hebben geleverd, geen Jehovaanse voet tussen de deur krijgen.

Onlangs las ik een boek uit deze categorie waarvan ik vind dat het niet de belangstelling krijgt die het verdient. Het betreft de roman Vuursteens vleugels van schrijver en musicoloog Elmer Schönberger. Zijn muziekkennis is verweven met de gestalte van pianostemmer Erik Vuursteen, een chagrijnige maar sarcastische binnenvetter met interessante filosofische overpeinzingen. Zijn doel is het behalen van absolute zuiverheid, al weet hij dat dat deze missie eigenlijk een vermoeiende illusie is. De bezoeken die hij brengt aan de huizen van piano-bezitters, van amateurs tot professionals, geven het milieu van deze einzelgänger veel diversiteit mee. Een zeker bezoek leidt, niet geheel onverwachts, tot een ontmoeting met een bewoner. Een jong meisje.

Zonder verder te veel te verklappen (leest u de achterklap pas aan het eind van het boek, die verklapt te veel vind ik) kan ik wel zeggen dat de twee een eigenaardige relatie ontwikkelen. Deze leidt tot ingenieuze (muziek)filosofische gedachtes en psychologische dialogen. Verwacht niet dat hemel en aarde bewogen worden; de roman gaat over de geest van de hoofdpersoon en zijn redelijk eenzijdige leven dat een vlucht maakt. Neemt niet weg dat het erg goed geschreven is en het je meevoert op vleugels gemaakt van humor en literaire, musicologische en filosofische bespiegelingen.

Elmer Schönberger - Vuursteens vleugels. 2009. Uitgeverij Meulenhoff.


Brankele Frank

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons