Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: maak in elk geval één goed voornemen waar!" /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: maak in elk geval één goed voornemen waar!" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Bezoek een museum

Journalistiek Randy
Mail

Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens vliegen ons weer om de oren.

Nu ben ik niet zo’n fan van goede voornemens, aangezien deze vaak gepaard gaan met grote teleurstelling aan het einde van het jaar (weer niet gelukt, volgend jaar beter, oh jee het is al zover, wat nu... et cetera).

Toch wil ik in het kader van de goede voornemens mijn steentje bijdragen.

Ik zeg: bezoek dit jaar minstens één museum.

Een museumbezoek zorgt voor positiviteit alom: je hebt het idee dat je goed bezig bent, het houdt je scherp, je leert nog eens wat, het verbetert je onderscheidingsvermogen en prikkelt dikwijls je creativiteit.

Als een tentoonstelling tegenvalt, kun je daar dan ook heel makkelijk weer een positieve draai aan geven: “Nou, ik weet in ieder geval wat ik niet mooi vind” (onderscheidingsvermogen) of: “Als het aan mij lag, had ik het heel anders aangepakt” (stimulus creativiteit).

Vind je iets van nature snel saai (lees: je hebt geen geduld), dan lijkt een museumbezoek waarschijnlijk een helse activiteit. Maar niets is minder waar! Je kunt jezelf uitdagen tijdens je bezoek!

Zo is het leuk om je te focussen op de bordjes bij de tentoongestelde ‘kunst’. Nu kun je bijvoorbeeld jaartallen uit je hoofd gaan leren (waar je dan weer leuk over kunt oreren op feesten en partijen) of zelf vervangende titels bedenken.

Ook kun je net doen alsof je een peuter bent (pas nadat je de kassa bent gepasseerd) die alles voor het eerst aanschouwt. Vraag jezelf voortdurend af: “Wat is dat?” en je zult zien dat je veel meer ziet.

En je voelt je weer even kind, dat kan sowieso geen kwaad.

Na afloop mag je als beloning nog even naar de museumwinkel, waar je dan één ansichtkaart moet uitzoeken als herinnering. En aan het einde van het jaar zal die kaart je doen beseffen dat je het toch maar mooi geflikt hebt: weer een voornemen waargemaakt!


Randy

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons