Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: lekker chique koffie drinken." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: lekker chique koffie drinken." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Hotelbars

Journalistiek Ava Mees List
Mail

Nog voor het werd overgenomen door Eden Hotels (en let wel, vóór het rookverbod) zat ik graag een beetje sjiek te doen in de art deco bar van Hotel Americain aan het Leidseplein. Voor de luttele prijs van vier euro kocht ik een kop koffie. Voor dat tarief werd ik bediend door een snobistische kelner, die mijn bakkie pleur opdiende op een zilveren schaal, met drie soorten suiker (wit, bruin, donkerbruin), een stukje chocola, drie koffiebonen, een borrelglaasje met water, een zoetje, een klein kannetje melk, en een katoenen servet. Dan stak ik nog een sigaret op, keek ik even naar het portret van Beatrix boven de entree, en ging ik verder met het lezen van een semi-intellectueel boek of het NRC. Ik denk dat ik in mijn Holden Caulfield periode zat. Soms bestelde ik een whisky, soms een glas witte wijn. Eén keer zat ik er naast Jamie Lidell die er werd geïnterviewd en van wie ik altijd heb geroepen dat het de vader van mijn toekomstige kinderen was. Ik durfde hem uiteraard niet aan te spreken, ondanks mijn goede haardag.

Inmiddels is het Americain verkocht, mag er niet meer worden gerookt, hebben ze niet meer hun eigen luciferdoosjes en komt de koffie op een vierkant, niet ovaal, zilveren blad. Maar er zijn alternatieven, mensen. De wereld is er vol van. Hotelbars met de oude glorie, grote vleugels, stoffige bossen zijden bloemen, leestafels, deftige obers die glazen pouleren, en portretten van de monarchie aan de wand. Hier mag je in je eentje drinken, een boek lezen, misschien wel naar je vieze nagels staren. Kortom, hier kan je ontsnappen aan de werkelijkheid van alledag en mijmeren over de dag dat je debuutroman een bestseller is geworden.

En mocht je echt even inspiratieloos zijn, dan kan je mij vinden. Achter de bar van een art deco hotelbar van weleer, Café Schiller, aan het Rembrandtplein te Amsterdam. Daar, verscholen achter het luidruchtige rumoer van dit afzichtelijke uitgaansplein, ligt een klein juweel, met verrookte schilderijen, oude velours banken, en een keur aan single malt whisky’s. Hoewel ik niet kan garanderen dat ik in een snobistische bui ben.


Ava Mees List

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons