Hier verschijnt elke dag een subjectieve tip van een Hardhoofd-redactielid. Ze raden je aan om iets te eten, te lezen, te voelen, te luisteren, te betasten of te zien. Volg ze op en word weer gelukkig, zoals vroeger. Vandaag: Laarzen voor mannen LEES VERDER" /> Hier verschijnt elke dag een subjectieve tip van een Hardhoofd-redactielid. Ze raden je aan om iets te eten, te lezen, te voelen, te luisteren, te betasten of te zien. Volg ze op en word weer gelukkig, zoals vroeger. Vandaag: Laarzen voor mannen LEES VERDER" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Laarzen

Artikel Sanne Rispens
Mail

Volgens mijn goede vriend M. gaat het deze winter echt gebeuren: laarzen voor de man. Toen hij kortgeleden een aantal vrienden deelgenoot wilde maken van dit heuglijke feit, werd hij onbarmhartig uitgelachen; iedereen vond leren laarzen voor mannen ultiem gay (het hielp ook niet dat hij ter illustratie in google een foto van een bekende nazi toonde).

En inderdaad, we associëren mannen in laarzen snel met vervelende 'ismes' als nazisme, fetisjisme en militarisme. Of we vinden ze op zijn minst gay. Maar gek genoeg droegen mannen tot het einde van de negentiende eeuw uitsluitend laarzen; schoenen waren alleen voor vrouwen bestemd. Waar en wanneer deze ontmannelijking van de laars precies heeft plaatsgevonden is voer voor sociologen (zelf verdenk ik Nancy Sinatra's 'These Boots Are Made for Walking').
Toch lijkt M. het bij het rechte eind te hebben: bij Vivienne Westwood, Gareth Pugh, Moschino, G-Star en Jean-Paul Gaultier wandelden in de najaarsshows mannelijke modellen met stoere zwarte laarzen (oké, bij Gaultier in combinatie met een Schots rokje) over de catwalk. Het zal misschien nog even duren voor de vertaalslag naar het Nederlandse straatbeeld is gemaakt, maar het begin is er: H&M heeft de mannenlaars opgenomen in hun wintercollectie.

Hopelijk zal de Hollandse man, die het patent lijkt te hebben op de fantasieloze combinatie van spijkerbroek-en-gympen, eindelijk zijn angst om er gay uit te zien laten varen. Laat je verleiden door de mannenlaars!

[caption id="attachment_1407" align="aligncenter" width="200" caption="G-Star herfst/winter 2009-2010 "]G-Star herfst/winter 2009-2010         [/caption]

[caption id="attachment_1413" align="aligncenter" width="200" caption="Vivienne Westwood herfst/winter 2009-2010"]Vivienne Westwood herfst/winter 2009-2010[/caption]

[caption id="attachment_1414" align="aligncenter" width="200" caption="H&M 2009"]H&M 2009[/caption]


Sanne Rispens

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons