Hier verschijnt elke dag een totaal subjectieve tip van een Hardhoofd-redactielid. Ze raden je aan om iets te eten, te lezen, te voelen, te luisteren, te betasten of te zien. Volg ze op en word weer gelukkig, zoals vroeger. Vandaag: de ideale intellectuele gadget." /> Hier verschijnt elke dag een totaal subjectieve tip van een Hardhoofd-redactielid. Ze raden je aan om iets te eten, te lezen, te voelen, te luisteren, te betasten of te zien. Volg ze op en word weer gelukkig, zoals vroeger. Vandaag: de ideale intellectuele gadget." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

Journalistiek Tim
Mail

Ondraaglijk

Es muss sein: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan keert onvermijdelijk terug in mijn leven. Als ik in de kroeg in een vlaag van literaire pretenties naar het lievelingsboek van een meisje vraag, dan noemen ze meestal het werk van de Tsjech Milan Kundera. Het lijkt wel het moderne handvest van jonge vrouwen. Bovendien sprak ik onlangs iemand die het prees als het boek dat hem had genezen van zijn gebroken hart. Het staat vast: Om mee te kunnen praten moet je weten wie Tomaz is, wat hij deed in de Praagse lente, waar Nietzsche het over had met zijn eternal recurrence en waarom Tereza altijd op zoek is naar iets hogers.

Het is een goed geschreven boek, met forse thema’s en interessante personages, maar dat verklaart nog niet waarom juist dit boek zo populair is geworden. De kracht zit voornamelijk in de archetypes. Het personage van Tereza heeft een herkenbare onzekerheid, maar heeft tegelijkertijd een heleboel om tegenop te kijken. Door haar streven naar “iets hogers” komt ze terecht tussen de intellectuelen van de Praagse lente. Ze brengt de tijd door met fotograferen en wordt bijna gekweld door haar liefde voor Tomaz. Tegelijk gaat haar Tomaz juist licht door het leven. Doordat hij seks en liefde vaak los van elkaar ziet, houdt hij er verschillende vrouwen op na. Tereza is daarom voor hem eerst een last, maar geleidelijk sluit hij haar in de armen en is zij ondanks de seks met andere vrouwen zijn enige liefde. Tomaz is onbereikbaar en tegelijk heel trouw. De charme deed Carice van Houten in Zomergasten ook zwijmelen, toen ze afgelopen zomer een fragment liet zien waarin Tomaz Tereza in de armen sluit en fluistert dat alles goed komt. Tomaz is de ideale man die altijd ver weg is en Tereza de diepzinnige getormenteerde vrouw.

Het centrale thema uit het boek is de irrelevantie van het leven. Einmal ist keinmal. Waar Nietzsche zegt dat al het leven en alle gebeurtenissen zich al een keer voltrokken hebben en eeuwig door zullen gaan, zegt Kundera dat wij slechts een keer leven. En wat een keer gebeurt had net zo goed niet kunnen gebeuren. Alles gebeurt één keer en daarna nooit meer. Dus waar alle gebeurtenissen voor Nietzsche een ongekende zwaarte hebben, is alles voor Kundera juist ondraaglijk licht.

Het zijn de sterke archetypes en de ongekend ambitieuze thematiek die het boek zo populair maken. Dramatiek in tijden van welvaart en veiligheid. Hoewel veel mensen het boek tot hun favorieten rekenen, stemt het niet vrolijk. Tomaz en Tereza zijn paradoxale mensen die juist zwaar leven door al die ondraaglijke lichtheid. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan is smaakvol en vlot. Een intellectuele harddrug waar je niet vrolijk van wordt, maar wat nou eenmaal onmisbaar is als je in de kroeg de blits wilt maken.


Tim

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons